Get Adobe Flash player

DLA UCZNIÓW

Jesteś tutaj

Strona główna

Zadania praktyczne do wykonania przez uczniów podczas Etapu Wojewódzkiego

XXII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz

 oraz XX Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. Wojciecha Kandulskiego

 i XX Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego im. Anny Butki.

 

5 stycznia 2017 r.

 

Zespół Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie

 

 

Zawód

Zadania

Piekarz

1. Uformowanie i przygotowanie do wypieku:

- 2 szt. bułek pszennych zwykłych

- 2 szt. kajzerek

- 4 szt. bułek plecionek

- 4 szt. chałek (sploty od 5 wałków)

- 4 szt. rogali

- 4 szt. drożdżówek

2. Udekorowanie chleba „ciastem martwym” o tematyce „W krainie dobranocek”

3. Prezentacja wykonanych wyrobów -

(w przypadku turnieju piekarskiego - finału w Poznaniu -dodatkowo prezentacja ustna wyrobów z wykorzystaniem posiadanej wiedzy technologicznej)

 

 

 

Zawód

Zadania

Cukiernik

1. Złożenie i udekorowanie tortu z zastosowaniem dowolnego kremu
o określonym smaku oraz torciku do degustacji bez dekoracji.

2. Wykonanie 2 figurek marcepanowych.

3. Wykonanie 5 ciastek bankietowych na spodach biszkoptowych z bitą śmietaną.

4. Napis okolicznościowy z czekolady na złotej tacy.

5. Prezentacja wykonanych zadań -

(w przypadku turnieju cukierniczego - finału w Poznaniu -dodatkowo prezentacja ustna wyrobów z wykorzystaniem posiadanej wiedzy technologicznej)

Temat przewodni najbliższej edycji turnieju: ,,W krainie dobranocek”.

 

 

Rok Szkoły Zawodowców

Nazwa użytkownika