Get Adobe Flash player

DLA UCZNIÓW

Jesteś tutaj

Strona główna

5 stycznia 2017 r. odbędzie się etap wojewódzki XXII Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz oraz XX Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. Wojciecha Kandulskiego i Piekarskiego im. Anny Butki dla województwa lubelskiego.

Temat przewodni Turnieju brzmi: „W krainie dobranocek”. Jego finał będzie miał miejsce we Wrocławiu.


 

Informacje dotyczące organizacji Etapu Wojewódzkiego XXII Edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz (finał we Wrocławiu) oraz
XX Edycji Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. Wojciecha Kandulskiego i Piekarskiego im. Anny Butki (finał w Poznaniu)

  1. Etap Wojewódzki XXII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz oraz XIX Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im Wojciecha Kandulskiego i XX Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego im. Anny Butki odbędzie się 5 stycznia 2017 r. w Zespole Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego im. gen. Fr. Kleeberga w Lublinie, ul. Al. Racławickie 7. Rozpoczęcie Turnieju o godzinie 9.00.
  1. Uczestnicy wraz z opiekunami zgłaszają się w dniu 5 stycznia 2017 roku w godz. 7.30 – 8.00 (przyjazd na własny koszt).

Należy zabrać ze sobą legitymację szkolną lub dowód osobisty.

Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie

 (finał Wrocław)

Turniej

 (finał Poznań)

Cukiernik

Piekarz

Cukierniczy
 im. Wojciecha Kandulskiego

Piekarski

im. Anny Butki

Część teoretyczna

- czas 60 minut

Część teoretyczna

- czas 60 minut

------------------------

------------------------

Część praktyczna
- czas 5 godzin

Część praktyczna
- czas 5 godzin

Część praktyczna

- czas 5 godzin

Część praktyczna
- czas 5 godzin

Temat przewodni części praktycznej w zawodzie cukiernik i piekarz to:

W krainie dobranocek”.

Zadania w poszczególnych zawodach obejmują:

Zawód

Zadania

Sprzęt pomocniczy i urządzenia przywiezione we własnym zakresie przez uczestników turnieju

Piekarz

Uformowanie i przygotowanie do wypieku:

- 2 szt. bułek pszennych zwykłych

- 2 szt.  kajzerek

- 4 szt. bułek plecionek

- 4 szt. chałek (sploty od 5 wałków)

- 4 szt. rogali

- 4 szt. drożdżówek

Udekorowanie chleba „ciastem martwym”

o tematyce „W krainie dobranocek”.

Prezentacja wykonanych wyrobów -

(w przypadku turnieju piekarskiego - finału w Poznaniu - dodatkowo prezentacja ustna wyrobów z wykorzystaniem posiadanej wiedzy technologicznej)

- ubranie robocze i obuwie na zmianę

- drobny sprzęt: wałki, noże, nacinaki, pędzelek i naczynie do jaj, worek cukierniczy

- upieczony bochenek chleba do dekoracji (na miejscu wykonanie elementów i ich zapieczenie)

- „ciasto martwe”

- ziarna dekoracyjne

- materiały do aranżacji wykonanych wyrobów.

Organizatorzy zapewniają: ciasto drożdżowe, jaja, nadzienie serowe, makowe, marmoladę, masę budyniową.

 

Zawód

 

Zadania

Sprzęt pomocniczy  i urządzenia przywiezione we własnym zakresie przez uczestników turnieju

Cukiernik

1. Złożenie i udekorowanie tortu z zastosowaniem dowolnego kremu o określonym smaku oraz torciku do degustacji bez dekoracji.

2. Wykonanie 2 figurek marcepanowych.

3. Wykonanie 5 ciastek bankietowych na spodach biszkoptowych z bitą śmietaną.

5. Napis okolicznościowy z czekolady na złotej tacy.

4. Prezentacja wykonanych zadań-

(w przypadku turnieju cukierniczego - finału w Poznaniu - dodatkowo prezentacja ustna wyrobów z wykorzystaniem posiadanej wiedzy technologicznej).

- ubranie robocze i obuwie na zmianę

- drobny sprzęt: noże cukiernicze, sztućce, do dekoracji (worki z zasobnikami),

- mikser z naczyniem do ubijania,

- naczynie na krem do tortu, pędzelek,

- stabilizatory do kremu śmietankowego,

- foremki do ciastek bankietowych,

- barwniki, żele, galaretki, substancje zapachowe,

- materiały do aranżacji wykonanych wyrobów,

Organizatorzy zapewniają: okrągłe spody biszkoptowe o średnicy 26 cm na torty i o średnicy 20 cm na torciki do degustacji, spody na ciasteczka bankietowe, śmietanę kremówkę, syropy do nasączania, marcepan, czekoladę, papier silikonowy, marmoladę, owoce, złote tacki pod napis z czekolady.

 

 

Rok Szkoły Zawodowców

Nazwa użytkownika