Get Adobe Flash player

DLA UCZNIÓW

Jesteś tutaj

Strona główna » Z ŻYCIA SZKOŁY 2017/2018

 


Program  Wojewódzkiego Etapu XXIII Edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz oraz XXI Edycji Ogólnopolskich Turniejów: Cukierniczego im. Wojciecha Kandulskiego i Piekarskiego im. Anny Butki

 

Lublin 04 stycznia 2018 roku

 

Godzina

Czynności organizacyjne

Sala

7.30-8.30

Otwarcie punktu informacyjnego turnieju w ZSCHi PS

Powitanie gości

Sprawdzanie listy obecności uczestników turnieju

 zbieranie delegacji

Losowanie nr  stanowiska pracy przez uczestników  Pozostawienie bagaży

Kierowanie uczestników i gości do wyznaczonych sal

Parter

 

 

P4- Goście

Sala 216-Uczniowie

 

9.00-9.30

Oficjalne rozpoczęcie turnieju w ZSCHiPS przez Pana Dyrektora Marka Szymańskiego

Powitanie gości, sponsorów i uczestników turnieju Zapoznanie z programem turnieju

Przemówienia gości

Losowanie dwóch dodatkowych osób do poszczególnych komisji turniejowych (cukierniczej i piekarskiej)

 

Sala gimnastyczna

 

 

 

M. Wesołowska

9.40

 

 

10.00

 

11.00-11.30

 

 

11.45-16.45

 

 

11.30-17.30

 

 

17.00

Rozpoczęcie części pisemnej turnieju- Pani Wizytator

Bożenna Jedlińska

 

Część pierwsza:  pisanie testu przez uczestników – czas 60 min

Przerwa obiadowa  dla gości i uczniów.

 

 

Część druga: wykonanie zadań praktycznych  przez uczestników turnieju- czas łącznie z wypiekiem

 

 Spotkanie organizatorów ze sponsorami i  opiekunami uczestników turnieju.

 

Krótka część artystyczna

Rozdanie dyplomów, nagród dla szkół, opiekunów

 i uczniów za udział w turnieju

 S. 307 (część pisemna)

 

 

 

 

 

 

P2-Cukiernicy

P5-Piekarze

 

P4

 

 

Sala gimnastyczna

 

 

11.00-11.30

Podliczanie przez komisję turniejową wyników części pierwszej (testu)

 

S.307

17.30

Uroczyste zakończenie turnieju

Wystawa prac wykonanych przez uczestników turnieju

Ogłoszenie wyników turniejów przez Przewodniczącą

Rozdanie dyplomów i nagród  finalistom turnieju, podziękowań dla komisji i organizatorów

Wspólne zdjęcie

Sala gimnastyczna

 


Informacje dotyczące organizacji  Etapu Wojewódzkiego XXIII Edycji  Turnieju

na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz (finał we Wrocławiu) oraz
XXI Edycji Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. Wojciecha Kandulskiego
i Piekarskiego im. Anny Butki (finał w Poznaniu)

 

 

  1. Etap Wojewódzki XXIII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
     i Piekarz oraz  XXI Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im Wojciecha Kandulskiego
    i XXI Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego im. Anny Butki odbędzie się w dniu 04 stycznia 2018 roku.
    w Zespole Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego im. gen. Fr. Kleeberga w Lublinie, ul. Al. Racławickie 7. Rozpoczęcie Turnieju  o godzinie 9.00.

 

  1. Uczestnicy wraz z opiekunami zgłaszają się w dniu 04 stycznia 2018 roku
     w godz. 7.30 – 8.00 (przyjazd na własny koszt).

 Należy zabrać ze sobą legitymację szkolną lub dowód osobisty.

 

 


Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie

 (finał Wrocław)


Turniej

 (finał Poznań)


Cukiernik


Piekarz


Cukierniczy
 im. Wojciecha Kandulskiego


Piekarski

im. Anny Butki


Część teoretyczna

- czas 60 minut


Część teoretyczna

- czas 60 minut


------------------------


------------------------


Część praktyczna
- czas 5 godzin


Część praktyczna
- czas 5 godzin


Część praktyczna

- czas 5 godzin


Część praktyczna
- czas 5 godzin

 

Temat przewodni części praktycznej w zawodzie cukiernik i piekarz to:

Powiew wiosny”.

 

Zadania w poszczególnych zawodach obejmują:

 


Zawód


Zadania


Sprzęt pomocniczy

i urządzenia  przywiezione

we własnym zakresie przez uczestników turnieju


Piekarz


Uformowanie i przygotowanie do wypieku:

- 2 szt. bułek pszennych zwykłych

- 2 szt.  kajzerek

- 4 szt. bułek plecionek

- 4 szt. chałek (sploty od 5 wałków)

- 4 szt. rogali

- 4 szt. drożdżówek

Udekorowanie chleba „ciastem martwym”

 o tematyce „Powiew wiosny”.

Prezentacja wykonanych wyrobów-

(w przypadku turnieju piekarskiego- finału w Poznaniu -dodatkowo prezentacja ustna wyrobów z wykorzystaniem posiadanej wiedzy technologicznej)


- ubranie robocze i obuwie na zmianę

- drobny sprzęt: wałki, noże, nacinaki,  pędzelek i naczynie do jaj, worek cukierniczy

- upieczony bochenek chleba do dekoracji (na miejscu wykonanie elementów i ich zapieczenie)

- „ciasto martwe”

- ziarna dekoracyjne

- materiały do aranżacji wykonanych  wyrobów.

Organizatorzy zapewniają ciasto drożdżowe, jaja, nadzienie serowe, makowe, marmoladę, masę budyniową.


 

Zawód


 

Zadania


Sprzęt pomocniczy

 i urządzenia  przywiezione

we własnym zakresie przez uczestników turnieju


Cukiernik


1.Złożenie i udekorowanie tortu jednopiętrowego z zastosowaniem dowolnego kremu
 o określonym smaku oraz torciku do degustacji bez dekoracji.

2. Wykonanie 2 figurek marcepanowych.

3. Wykonanie 5 ciastek bankietowych na spodach biszkoptowych z bitą śmietaną.

5. Napis okolicznościowy z czekolady na złotej  tacy.

4. Prezentacja wykonanych zadań-

 (w przypadku turnieju cukierniczego- finału w Poznaniu -dodatkowo prezentacja ustna wyrobów z wykorzystaniem posiadanej wiedzy technologicznej)

 

 


- ubranie robocze i obuwie na zmianę

- drobny sprzęt: noże cukiernicze, sztućce, do dekoracji (worki z zasobnikami),

- mikser z naczyniem do ubijania

- naczynie na krem do tortu, pędzelek

-stabilizatory do kremu śmietankowego

-foremki do ciastek bankietowych

-barwniki, żele, galaretki, substancje zapachowe

-materiały do aranżacji wykonanych wyrobów

Organizatorzy zapewniają  okrągłe spody biszkoptowe o średnicy 26 cm na torty i o średnicy 20 cm na torciki do degustacji, spody  na ciasteczka bankietowe, śmietanę kremówkę, syropy do nasączania, marcepan, czekoladę, papier silikonowy, marmoladę, owoce, złote tacki pod napis z czekolady.

 

 

Rok Szkoły Zawodowców

Nazwa użytkownika