Get Adobe Flash player

DLA UCZNIÓW

Jesteś tutaj

Strona główna » Z ŻYCIA SZKOŁY 2016/2017

W dniach 17-24 stycznia 2017 r. uczestniczyliśmy w targach Sigep Rimini we Włoszech, podczas których odbyły się Mistrzostwa Świata Młodych Cukierników. Wśród 10 ekip, w Mistrzostwach Świata, Polskę reprezentowały Renata Buczek i Agata Wolfram z Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie. Szefem polskiego teamu był pan Tomasz Machoń – mistrz cukiernictwa, nauczyciel praktycznej nauki zawodu z Cukierni “Staropolska” w Lublinie. Ekipie towarzyszyli pani Edyta Machoń – nauczycielka zawodu oraz pan Ryszard Krzyżowski – wicedyrektor ZSChiPS. Polska drużyna rywalizowała z drużynami Japonii, Meksyku, Włoch, Filipin, Rosji, Singapuru, Francji, Indii oraz Serbii.

Mistrzostwa to wydarzenie odbywające się co 2 lata, organizowane przez Rimini Fiera Spa pod patronatem E. Coccolo Chrioti. W rywalizacji o tytuł mistrza świata do lat 23, młodzi adepci cukiernictwa otrzymali unikalną szansę sprawdzenia swoich umiejętności i rozpoczęcia udanej kariery zawodowej.

Tematem przewodnim Mistrzostw była „Planeta Fantazja”. Drużyny musiały wykazać się umiejętnością wykreowania nowych kształtów, oryginalnych linii, innowacyjnych efektów dekoracyjnych oraz myśleniem wykraczającym poza przyjęte standardy aby zrealizować zadania konkursowe: rzeźby z cukru i czekolady, czekoladki, ciasto czekoladowe, deser na talerzu i w szklance.

Podczas dwóch dni Mistrzostw drużyny wykonały i zaprezentowały:

a) 20 deserów w szklance reprezentujących kulturę kraju i odzwierciedlających temat zawodów,

b) 14 deserów na talerzu podanych z lodami kawowymi,

c) 3 rodzaje pralin po 20 sztuk każdej – w sumie 60 pralin,

d) 4 współczesne ciasta czekoladowe – torty,

e) 1 rzeźbę z cukru o wysokości minimum 120 cm,

f) 1 rzeźbę z czekolady o wysokości minimum 120 cm.

Jak widać pracy było dużo.

Mistrzostwa w Rimini to prestiżowe wydarzenie odbywające się w kolebce cukiernictwa i sztuki wyrobu ciast zgodnie z najwyższymi standardami. To również okazja do dzielenia się doświadczeniami, możliwość zaprezentowania kreatywności młodych cukierników oraz platforma do rozwoju młodych kadr w sektorze cukiernictwa.

Cieszymy się, że nasze uczennice z 3 klasy Technikum Przemysłu Spożywczego, Agata Wolfram i Renata Buczek, miały zaszczyt uczestniczyć w tak wielkim wydarzeniu. Ścieżka kariery zawodowej dopiero się przed nimi otwiera. Mamy nadzieję, że doświadczenia z Mistrzostw Świata staną się inspiracją do dalszego pogłębiania umiejętności i przyczynią się do osiągnięcia sukcesów w zawodzie cukiernika.

Udział w Mistrzostwach był również promocją województwa lubelskiego. Podczas pobytu opowiadaliśmy o naszym regionie, rozdawaliśmy gadżety i foldery reklamowe wszystkim uczestnikom, kibicom drużyn oraz osobom odwiedzającym targi Sigep 2017.

Składamy serdeczne podziękowania naszym patronom honorowym: panu Przemysławowi Czarnkowi – Wojewodzie Lubelskiemu, panu Sławomirowi Sosnowskiemu – Marszałkowi Województwa Lubelskiego, panu Krzysztofowi Żukowi – Prezydentowi Miasta Lublin, pani Teresie Misiuk – Lubelskiemu Kuratorowi Oświaty oraz patronom medialnym i wszystkim darczyńcom, którzy przyczynili się do sfinansowania wyjazdu naszej drużyny na Mistrzostwa.

 

Informację przygotowali: Edyta Machoń i Ryszard Krzyżowski

 

Informację przygotował(a): 

 

Rok Szkoły Zawodowców

Nazwa użytkownika